betterdogs-logo

betterdogs-logo

Image Alt

Hundebørnehave

Vores dagligdag

En hundebørnehave lyder måske som en unødvendig forkælelse for din hund, men i virkeligheden er det at være sammen med andre et basalt behov hos din bedste ven, der er et udpræget flokdyr. Det er meget bedre for en hund at være ude på den måde, end det er at ligge og kigge på et stuegulv dagen lang og vente på sin mor eller far.

Vores hundebørnehave

For at blive optaget i hundebørnehaven kræves der et hjemmebesøg for at hilse på din hund og vurdere om den passer til de resterende hundevenner.

Vovsebussen er forsvarligt indrettet med bure til hundene, så de får en behagelig transport til og fra folden.

Dagligdagen starter med, at vovserne hentes en efter en. Herefter kører vi til vores egen indhegnet fold, som ligger ved Fulden syd for Aarhus. Vi starter formiddagen ud med leg og sportræning. Når de små vapser bliver trætte undervejs, vil de have mulighed for at tage sig en lille lur. Efter et hvil er de igen parate til mere motion og leg med hundevennerne, inden turen atter går hjemad til en lidt længere lur inden mor og far kommer hjem.

Følgende artikel er en beretning af dagligdagen fra Hundebørnehaven, som er skrevet af en journaliststuderende:

Hundenes hemmelige liv

I Langballe uden for Aarhus ligger en børnehave. Men her er børnehænder udskiftet med poter, næser udskiftet med snuder og gråd udskiftet med gøen. Charlotte Autzen har nemlig åbnet sin egen og en af Aarhus’ eneste hundebørnehaver. Her kan hun kombinere drømmene om mere frihed og familietid med et meningsfuldt arbejde.

Af Sidsel Anna Husted Adamsen

Når bildøren åbner, begynder poterne at trippe. Det ene bur efter det andet bliver åbnet, men snart er det Marcels tur. Med rolig men fast hånd bliver selen løsnet fra halsen og han sætter straks farten op. Nu kan ingen stoppe ham. Inden for bare et øjeblik er der bid. Han gør. Kigger ned og beundrer skatten, der ligger lige der foran poterne. Stolt over sit fund kigger han tilbage op på Charlotte. En sten. ”Du er simpelthen skør, Marcel”, siger Charlotte til den sorte hyrdehund, hvis poter allerede har brune plamager efter udgravningen af skatten. Charlotte samler en femkronestørrelse sten op og kaster den ud over hegnet, og det bliver ikke sidste gang. For på de næsten tre timer Marcel er i hundebørnehave, kan man nå at samle mange sten.

Et meningsfuldt arbejde
I dag er seks hunde fra rundt omkring Aarhus med på tur. Ludvig, Konrad, Bali, Sif, Marcel og Nemo. De er blot nogle få af de i alt 27 hunde, der er tilmeldt hundebørnehaven BetterDogs, som Charlotte Autzen ejer og styrer.

Efter Charlotte har hentet dagens gæster i sin varevogn, får de lov at boltre sig på den indhegnede mark, som hun har lejet af en bonde til formålet. De bliver socialiseret, får brugt energi og kommer væk hjemmefra. Hundene elsker det. I hvert fald hvis man skal stole på de lodrette haler, der peger mod skyerne og slatne tunger, der hænger ud af munden.

Denne torsdag morgen er startet helt ligesom den plejer for Charlotte. Klokken ni tænder hun firmabilen og kører afsted for at hente den første hund. I lejlighederne og rækkehusene rundt omkring Aarhus står hundene allerede klar og venter på Charlotte med logrende haler. De ved godt, hvor de skal hen. Henover den netop overståede påske fik hun flere fortællinger fra hundeforældre om hunde, der stod klar på de sædvanlige dage foran hoveddøren, men som skuffede måtte vente endnu længere for at komme ud på de åbne marker med legekammeraterne igen. Og disse bekræfter Charlotte i, hvorfor hendes arbejde er vigtigt.

”Hvis jeg ikke eksisterede for alle de hunde, jeg henter nu, så ville jeg virkelig have dårlig samvittighed over, at de bare sidder derhjemme, for der er virkelig nogen, der har stort behov for min hjælp,”

Arbejdsliv uden familietid
På trods af en fjern lugt af gylle løber de seks hunde febrilsk rundt, snusende og legende. Dog aldrig længere end et par meter fra Charlotte. Iklædt vandrestøvler, cargobukser og anorak med det gule firmalogo på ryggen, minder jobbet i hundebørnehaven ikke det mindste om det job, hun havde, inden hun startede virksomheden op for et år tilbage. Det tidligere job i en møbelbutik er på mange måder modsætningen til det nye. ”Dengang var det jo med stilletter og det hele”, siger Charlotte. Men efter at have stiftet familie kunne Charlotte ikke længere få arbejdstiderne til at passe sammen med familielivet.

”Det der med, at man er sat i verden for ikke at se sine børn, det var stik imod min natur og min mavefornemmelse for mig som mor,”

Hun lagde derfor de lange aftener og weekendarbejde i butikken på hylden og startede hundebørnehaven. Et koncept hun tidligere selv havde benyttet sig af med sin egen hund.

Pelsede kollegaer
De mange forskellige personligheder kommer til udtryk på marken. Ludvig, der med sine slanke figur og store honningfarvede øjne, var helt rolig i bilen, skifter karakter på de åbne vidder. Her spurter han frem og tilbage uden besvær. Lige efter ham den chokoladebrune labrador Konrad. De to er som pot og pande. Altid i gang med en leg, et racerløb eller et kærligt kys.

Langt bagved går en ældre herre rundt og snuser sig lidt for sig selv. Nemo, hedder han, ”ligesom fisken, men han hader vand. Sådan kan man huske det,” siger Charlotte. Lidt efter griner hun og tilføjer ”hans race er vist også en italiensk vandhund”.

Efter nogle timers trav op og ned af det kuperede landskab, er energien efterhånden ved at blive opbrugt hos hundene. Vandskålene på midten af græsplænen bliver besøgt oftere, og man kan høre tunge åndedræt fra flere af hundene. Et par af dem fornemmer, hvad der skal til at ske, og bevæger sig dovent mod lågen ned til bilen. En efter en bliver hundene fulgt ind i bilen, og når alle hundeøjnene igen kigger ud fra deres bure, går turen mod Aarhus. På Frederiksbjerg finder Charlotte nøglen frem til Marcels lejlighed. I nøgleringen hænger en sten og dingler, så hun aldrig glemmer, hvem nøglen tilhører. Turen op ad trapperne er mere sløv på vej op, end da Marcel blev hentet i morges. Hovedet hænger lidt mere, skridtene mere trætte. Men trætte hunde betyder, at Charlotte har fuldført sin opgave.

”Det er hyggeligt, når man nogle gange modtager et billede om aftenen, og de bare ligger med tungen ude af munder og er helt færdige,”

Se billeder og video fra vores Facebook side

Hundebørnehaven betterdogs

Hundepasser
211

Aarhus eneste udendørs HUNDEBØRNEHAVE. Vi afhenter, aktiverer, socialiserer og afleverer din hund igen imens du er på arbejde. 🐶

Hundebørnehaven betterdogs

Hundebørnehaven betterdogs

4 days 9 hours ago

Dejlige efterårsbilleder af søde hunde fra torsdagens tur 🐶🐾🍁🍂 Ludvig, Sif, Boris, Felix, Nemo, Jackson og Bali var med på tur. Vi holder efterårsferie i…

Hundebørnehaven betterdogs

Hundebørnehaven betterdogs

6 days 1 hour ago

Idag var Max, Ludvig, Messi, Molly og Kayla med på tur 🐾🐶☀️ Der var fart på snuderne idag 🌪

Hundebørnehaven betterdogs

Hundebørnehaven betterdogs

1 week 2 hours ago

Hundene har idag hygget sig i det flotte vejr ☀️ Der er blevet leget og løbet og de var trætte da vi kørte hjem 🍀🐶🐾…

Hundebørnehaven betterdogs

Hundebørnehaven betterdogs

1 week 6 days ago

Onsdagsherrerne Ludvig, Pelle, Nemo og Max har idag leget, hoppet rundt og “jagtet” hinanden. Vi havde et flot ☀️-vejr og nød det alle til fulde!

Hundebørnehaven betterdogs

Hundebørnehaven betterdogs

2 weeks 2 hours ago

Tirsdagsholdet bestod idag af Messi, Bøf, Felix, Bali, Boris og Jackson 🐶🐾 Vi har brugt tiden på at snuse i græsset og lære Messi bedre…

Hundebørnehaven betterdogs

Hundebørnehaven betterdogs

2 weeks 5 days ago

Idag sagde vi velkommen til endnu en ny hundeven - Messi 🐶! Felix, Bali, Boris, Nemo og Sif tog godt imod ham 🐾🐶